Kenniscentrum Parkinsonhuys biedt bovenregionale en specialistische zorg aan mensen met de ziekte van Parkinson of Parkinsonismen en hun mantelzorgers. Die zorg is er voor iedereen, of zij nu thuis willen blijven wonen of in aanmerking komen voor revalidatie of een intramurale behandeling. Kenniscentrum Parkinsonhuys biedt hoogstaande zorg waar en wanneer die nodig is.


Een multidisciplinair team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen werkt nauw samen met huisartsen, het Bravis ziekenhuis, zorgaanbieders en ParkinsonNet. Kenniscentrum Parkinsonhuys levert een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek, en organiseert diverse activiteiten en cursussen, speciaal voor mensen met Parkinson.


Wanneer de neuroloog de diagnose Parkinson of Parkinsonisme stelt, kunt u op verwijzing terecht bij een parkinsongeschoolde fysiotherapeut van Groenhuysen. Deze brengt samen met u de mogelijkheden in kaart, en maakt een behandelplan. Tijdens de behandeling richten wij ons op het behoud van functies en mobiliteit en het aanleren van nieuwe manieren om zo goed mogelijk te bewegen. We richten ons op dat wat voor u belangrijk is in het dagelijks leven. De Parkinsontherapeuten van Groenhuysen komen op alle locaties van Groenhuysen, maar u kunt ook terecht in onze praktijk en, indien nodig, komt de therapeut bij u aan huis.


Heeft u last van verschillende psychische klachten zoals een depressie, angstklachten, of ontremd gedrag, dan kan de psycholoog u en uw omgeving ondersteunen. De dietist kan u een passend voedingsadvies geven bij kauw- en slikproblemen om ervoor te zorgen dat u toch alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. De dietist werkt vaak samen met de logopedist. De logopedist voert een slikonderzoek uit en adviseert u welke producten veilig zijn. De logopedist kan u ook helpen bij klachten als zachter of onduidelijker spreken en speekselverlies.


De gespecialiseerde Parkinsontherapeuten van Groenhuysen zijn aangesloten bij het landelijke netwerk ParkinsonNet en hebben regelmatig overleg met de neuroloog. Verder werken alle disciplines van Groenhuysen, zoals de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog, diëtist, parkinsonverpleegkundige en specialist ouderengeneeskunde, nauw samen. We pakken uw problemen samen aan en stemmen de behandelingen nauwkeurig op elkaar af.


Bij Groenhuysen hebben we in nauwe samenwerking met het Bravis ziekenhuis een Parkinson-revalidatietraject ontwikkeld om onze zorg voor u naadloos op elkaar te laten aansluiten. Het revalidatietraject houdt in dat u tijdelijk verhuist naar Regionaal Behandelcentrum Weihoek.


In Weihoek wordt u begeleid om zo goed mogelijk met uw beperkingen om te gaan. Ook leert u nieuwe vaardigheden aan. Zo trainen we onder andere uw motorische en communicatieve vaardigheden. Hierbij kunnen verschillende disciplines worden ingezet, zoals fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, diëtetiek en psychologie.


Als het thuis niet meer gaat, biedt Groenhuysen de mogelijkheid om bij Groenpark, ons verblijf voor mensen met Parkinson, te komen wonen. De opzet is kleinschalig. Groenpark omvat twee verdiepingen met ieder elf appartementen, voorzien van een eigen badkamer. Daarnaast is er een gezamenlijke huiskamer waar bewoners kunnen eten en ontspannen.

Bij de bouw en inrichting is rekening gehouden met de wensen van mensen met de ziekte van Parkinson. Door de ruime opzet is er voldoende bewegingsruimte in de gangen en in de kamers. De inrichting is bovendien rustig door het gebruik van zachte kleuren. Een multidisciplinair team bestaande uit artsen, verpleegkundig specialisten en paramedici, zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten, werken nauw samen. Zij zijn stuk voor stuk gespecialiseerd in het herkennen van en omgaan met klachten die de ziekte met zich mee kan brengen.

Het Parkinson Café West-Brabant is een informeel trefpunt voor mensen met de ziekte van Parkinson, hun familieleden en andere direct betrokkenen. Het geeft hen de gelegenheid om in ongedwongen sfeer ervaringen en kennis met elkaar te delen. Daarnaast krijgen zij er informatie over de behandelmogelijkheden en de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Ook is er veel aandacht voor meer praktische zaken. En regelmatig worden deskundigen uitgenodigd om een lezing te geven. Het Parkinson Café West-Brabant is een samenwerkingsverband van TWB, Surplus Zorg, Bravis ziekenhuis, Van Broekhoven Fysiotherapie, MEE-West-Brabant, tanteLouise, ParkinsonNet Roosendaal, ParkinsonNet Bergen op Zoom, de Parkinson Vereniging en Groenhuysen.


Waar en wanneer?

Het Parkinson Café West-Brabant wordt elke eerste donderdag van de maand gehouden tussen 14.00 – 16.00 uur in Dorpshuis De Schalm, Herelsestraat 100 te Heerle. De Schalm is gevestigd in de Getrudiskerk, de ingang bevindt zich aan de Herelsestraat. U bent van harte welkom. De inloop is vanaf 13.30 uur. In de omgeving kunt u gratis parkeren.


Contact

Wilt u meer weten over het Parkinson Café West-Brabant? Stuurt u dan een mail naar info@parkinsoncafewestbrabant.nl. U kunt ook een kijkje nemen op de website www.parkinsoncafewestbrabant.nl.  


Samen dansen geeft energie, stimuleert de geest en het lichaam en zorgt er letterlijk en figuurlijk voor dat je beter in je vel gaat zitten. Daarom biedt Groenhuysen in Roosendaal ‘Dans en Parkinson’ aan. Onder begeleiding van Madeleine Benjert, een gespecialiseerd danstherapeut, kunnen cursisten met Parkinson door de danslessen beter en langer mobiel blijven. De methode van Dance for Health staat centraal tijdens de lessen.


Plezier in bewegen met zichtbaar resultaat

Tijdens de lessen reageert het lichaam op een manier die eerder niet voor mogelijk werd gehouden. Een altijd trillende hand beweegt soepel mee zonder enige trilling. Hoofd en romp die normaal gesproken ongecontroleerd voorover zakken blijven rechtop en bewegen vloeiend mee. Het staan op één been en balans houden is geen probleem. Armen en benen tegelijk bewegen lukt opeens wel. Of zoals een deelnemer het verwoordde: “Sinds ik deze danslessen volg kan ik wel twee dingen tegelijk, heb ik weer vertrouwen in mezelf en tijdens de les ben ik bevrijd van mijn houterigheid.” Met ‘Dans en Parkinson’ verbetert de balans, flexibiliteit, coördinatie en welzijn


Praktische informatie

De danslessen voor bewoners van een van de locaties van Groenhuysen vinden plaats:

 • Elke maandag- en donderdagmiddag in Groenpark. De les start om 13.30 uur. Groenpark is gevestigd in Regionaal Behandelcentrum Wiekendael (Kalsdonksestraat 89, Roosendaal).
 • Elke woensdagmiddag in Regionaal Behandelcentrum Weihoek (Heerma van Vossstraat 19, Roosendaal). De les start om 14.00 uur.
 • Elke donderdagochtend in Regionaal Behandelcentrum Weihoek (Heerma van Vossstraat 19, Roosendaal). De les start om 10.00 uur.
 • Elke donderdagochtend in centrum voor Wonen & Zorg Heerma State (Heerma van Vosstraat 59, Roosendaal). De les start om 11.30 uur.


Elke maandagochtend is er een dansles voor mensen die nog thuis wonen. Deze wordt gegeven in centrum voor Wonen & Zorg De Brink (Melis Stokelaan 5, Roosendaal). De les start om 11.15 uur.

De lessen duren een uur. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie na te praten.


In de praktijk blijkt dat deelname aan de danslessen door de partner of mantelzorger een grote meerwaarde heeft, zowel voor degene met Parkinson als voor de mantelzorger of partner. Door de bestaande relatie is er immers al sprake van contact, veiligheid en vertrouwen. Het samen dansen stimuleert en vergroot de bewegingsmogelijkheden en vaak ontstaat er een zeer bijzonder contact en verbondenheid zonder woorden. Partners en mantelzorgers nodigen wij dan ook van harte uit om aan te sluiten bij de danssessies.


De kosten voor deelname aan de lessen voor mensen die niet in een van de locaties van Groenhuysen wonen, bedragen € 30 per maand. Als u in het bezit bent van de Groenhuysenpas ontvangt u 10% korting. Betaling verloopt via automatische incasso. Voor bewoners van een van de locaties van Groenhuysen zijn de lessen gratis.


Aanmelden voor de danslessen kan via Groenhuysen Klantbureau, telefoonnummer 088 - 55 740 00 of klantbureau@groenhuysen.nl. Nieuwsgierig naar de lessen? Het is altijd mogelijk een gratis proefles te volgen om nader kennis te maken met ‘Dans en Parkinson’. Neemt u gerust vrijblijvend contact op met Groenhuysen Klantbureau voor het maken van een afspraak.


Het bieden van excellente specialistische zorg, met de laatste (wetenschappelijke) ontwikkelingen, betekent dat we samenwerken in een uitgebreid netwerk.

We werken samen met:

 • Bravis Ziekenhuis, in het bijzonder afdeling neurologie
 • neurologen
 • ParkinsonNet
 • Radboud Universiteit
 • huisartsen
 • Parkinson Netwerk Roosendaal
 • Care Innovation Center
 • Planetree
 • andere zorgaanbieders.

Kenniscentrum Parkinsonhuys

Kalsdonksestraat 89

4702 ZB Roosendaal

088 - 55 738 80

Heeft u een vraag over het Parkinsonhuys?

Onze medewerkers staan u graag te woord.

088 - 55 740 00

klantbureau@groenhuysen.nl