Lees voor
4 maart 2022

Logé Miet verblijdt bewoners Moerweide in Roosendaals dialect

" alt=""/>

Wie de kamer van Miet bezoekt, stapt in een levensgrote Brabantse klankkast. Bewoners herkennen zichzelf in het verhaal hoe Miet een thuis probeert te maken in een verzorgingstehuis.

Op 15 en 16 maart verhuizen de laatste bewoners van Centrum voor Wonen en Zorg Moerweide naar een andere locatie van Groenhuysen, de voormalige Weihoek. Met deze uithuizing komt een einde aan een tijdperk, want De Brink was het eerste grootschalige verzorgings-/verpleeghuis in Roosendaal. Maar tot die tijd is er een bijzondere laatste logé: Miet.

Een feest van herkenning
De Roosendaalse senior Miet zorgt voor een feest van herkenning. Eind vorig jaar verblijdde Miet al veel mensen op De Bloemschevaert en in museum Tongerlohuys. Nu is zij, t/m 11 maart, de laatste logé op Moerweide. Vervolgens verhuist ze mee naar de (tijdelijke) nieuwe Moerweide, voormalige locatie Weihoek. Daar verblijft ze t/m 1 mei. Momenteel is Miet te bezoeken voor bewoners, hun naasten en medewerkers. Bij de nieuwe locatie is het wellicht mogelijk dat ook mensen uit de wijk een kijkje komen nemen.

Een klankkast over taal en thuis
Wie de kamer van Miet bezoekt, stapt in een levensgrote Brabantse klankkast. Bewoners herkennen zichzelf in het verhaal hoe Miet een thuis probeert te maken in een verzorgingstehuis. In de klankkast staat al haar meubilair; een bonte verzameling kasten waarop gebruikerssporen zichtbaar zijn. Wie een kastdeur opent, hoort Miet in plat Roosendaals dialect. Familie en bewoners zijn enthousiast, en gaan er echt voor zitten: “Wat mooi, vroeger stond er ook zo’n kastje bij mijn moeder!” En “Bij sommige verhalen is het net of je jezelf hoort praten.” Het zijn verhalen van ouderen, verzameld door Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut Amsterdam, voor wetenschappelijk onderzoek over het effect van taal in de ouderenzorg. “Het horen en spreken van een thuistaal, vaak dialect, vergroot de zelfstandigheid en het welzijn bij ouderen. Dialect als anker, wapen en medicijn”, aldus Lubert Priems van Stichting Laudio die de expositie ontwikkelde. Miet laat bewoners even ontsnappen aan de waan van de dag, en zet aan het denken hoe je elkaar écht kunt ontmoeten. Soms zit dat alleen al in het woordje Houdoe!

Meer informatie over Miet? Neem een kijkje op http://www.stichtinglaudio.nl/miet