Lees voor
11 maart 2022

Tijdelijke opvang vluchtelingen in De Brink en Moerweide

" alt=""/>

Gemeente Roosendaal heeft ons gevraagd om tijdelijk huisvesting te bieden aan vluchtelingen. Hierop hebben wij – uiteraard – ja gezegd.

Over een paar dagen verhuizen de bewoners en medewerkers van locatie Moerweide naar de voormalige locatie Weihoek. De bewoners van De Brink verhuisden eind 2021 al. Daarmee komt het grote pand leeg te staan. Het oorspronkelijke plan was om dit jaar te starten met de sloop voor de nieuwbouw. We stellen deze plannen iets uit. Dit heeft te maken met de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingenstroom die daardoor op gang is gekomen.

Gemeente Roosendaal heeft ons gevraagd om tijdelijk huisvesting te bieden aan vluchtelingen. Hierop hebben wij – uiteraard – ja gezegd. De situatie in Oekraïne is afschuwelijk en wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de tijdelijke opvang van de Oekraïense vluchtelingen. De locaties De Brink en (na de verhuizing) Moerweide zijn hier zeer geschikt voor. Hier lees je het interview met BN De Stem, waar onder andere Ron Axt aan het woord komt.

Wat betekent dit voor de korte termijn?
We hebben de gemeente twee tot drie verdiepingen in De Brink aangeboden. Na de verhuizing van de bewoners van Moerweide, kan ook deze locatie gebruikt worden voor huisvesting. In totaal denken wij maximaal 40 tot 55 gezinnen (van gemiddeld 3 personen) te kunnen opvangen, tot het einde van 2022. Daarna gaan we verder met de sloop en nieuwbouwplannen.

Omdat De Brink al sloopklaar was gemaakt, is vandaag hard gewerkt om de locatie weer gereed te maken. Denk daarbij aan zaken als schoonmaken, noodzakelijke reparaties, de brandmeldingsinstallatie, wifi en het ophangen van gordijnen. De overige inrichting met meubilair wordt geregeld door de veiligheidsregio en het Rode Kruis. Zij starten hier vandaag mee. Wanneer de eerste Oekraïense vluchtelingen komen, weten we niet precies. Mogelijk komen een paar mensen al voor het weekend aan. Dit laat zich lastig voorspellen, we zijn afhankelijk van de betrokken partijen voor deze informatie.

Hulp bieden
Het Rode Kruis heeft aangegeven dat vooral financiële donaties welkom zijn. Gemeente Roosendaal plaatste nog wel een oproep voor de volgende spullen:

– Eenpersoonsbedden zonder matras 90 x 200 cm
– Stapelbedden zonder matras 90 x 200 cm
– Baby reisbedjes (campingbedjes)
– Opladers telefoon Android / Apple
– Schoon en heel beddengoed: dekbedovertrek 140 x 200 cm en hoeslakens / moltons 90 x 200 cm
– Schone handdoeken

22 juni 2024

Dag van de overprikkeling

Op de dag van de overprikkeling staan we stil bij prikkels en wat dit betekent voor onze cliënten.   Wat is overprikkeling? Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. De prikkels die we kennen zijn: Visueel (zien), auditief (horen), geur (ruiken), smaak (proeven), tast (voelen), houdingsgevoel, evenwicht en interne organen. Normaal … Continued