Lees voor
Home » Hemodialyse

Hemodialyse

Hemodialyse is een behandeling om het lichaam te zuiveren van overtollige afvalstoffen en/of overtollig vocht via het bloed (‘hemo’ betekent bloed). Dit gebeurt normaal gesproken door de nieren. Om thuis hemodialyse mogelijk te maken, zijn een aantal aanpassingen in uw huis noodzakelijk. Uw VEAT-verpleegkundige zorgt ervoor dat u aangesloten wordt op het dialyse-apparaat.

Hemodialyse

Hemodialyse is een behandeling om het lichaam te zuiveren van overtollige afvalstoffen en/of overtollig vocht via het bloed (‘hemo’ betekent bloed). Dit gebeurt normaal gesproken door de nieren. Om thuis hemodialyse mogelijk te maken, zijn een aantal aanpassingen in uw huis noodzakelijk. Een aannemer zorgt dat alle nodige aansluitingen voor het dialyse-apparaat zijn geïnstalleerd. De aannemer past zonodig uw huis aan zodat alle aansluitingen voor het dialyse-apparaat zijn geïnstalleerd, waarvoor de zorgverzekeraar goedkeuring geeft. De eerste dialyse wordt in het ziekenhuis uitgevoerd. Vervolgens wordt u via het ziekenhuis doorverwezen voor dialyse thuis. De dialyse wordt door een van onze VEAT-verpleegkundigen uitgevoerd.

 

Handelingen
Uw VEAT-verpleegkundige zorgt ervoor dat u aangesloten wordt op het dialyse-apparaat. Het dialyse-apparaat zorgt ervoor dat het bloed wordt gezuiverd en overtollig vocht wordt onttrokken. De dialyse duurt gemiddeld een paar uur. De lengte wordt door uw nefroloog in het ziekenhuis bepaald. De verpleegkundige blijft gedurende de hele dialyse bij u.

 

Thuis of in het ziekenhuis?
Bij hemodialyse (HD) bent u vijf keer per week, gemiddeld vier uur lang, aangesloten op het hemodialyse-apparaat. Omdat deze behandeling frequent en langdurig uitgevoerd wordt, is het prettig deze aan huis te ontvangen.

 

Aanvragen
Uw medisch specialist beslist of u in aanmerking komt voor hemodialyse aan huis. Hij of zij dient vervolgens de aanvraag in bij het VEAT om de hemodialyse bij u thuis te laten uitvoeren. De kosten om de aansluiting thuis te realiseren worden door uw zorgverzekeraar vergoed. Dit wordt vooraf vanuit het dialysecentrum geregeld.

 

Vergoeding & kosten
De kosten voor de behandeling vallen onder de Zorgverzekeringswet (ZVW),en is dus net als de zorg in het ziekenhuis volledig vergoed. Wel blijft uw eigen bijdrage bij uw zorgverzekeraar van kracht. Heeft u vragen over eventuele eigen bijdragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar.