Lees voor
VEAT, team

Verpleegkundig expertise team

Het verpleegkundig expertise & alarmeringsteam (VEAT) heeft als doelstelling het borgen van hoog complexe verpleegtechnische handelingen en het ondersteunen van de cliëntenzorg. Het VEAT is 24 uur per dag, zeven per week beschikbaar.

Het VEAT-team

Het verpleegkundig expertise & alarmeringsteam (VEAT) is in 2009 opgericht met als doelstelling het borgen van hoog complexe verpleegtechnische handelingen en het ondersteunen van de cliëntenzorg. Het VEAT is 24 uur per dag, zeven per week beschikbaar. Inmiddels werkt een team van 27 verpleegkundigen bij het VEAT. Zij ondersteunen huisartsen, medisch specialisten, medewerkers en artsen van Groenhuysen. Het VEAT blijft anticiperen op de zorgvragen en de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Samen met verschillende gesprekspartners, zoals hogescholen, tillen wij de zorg naar een hoger niveau door het delen van kennis, het opdoen van nieuwe dingen en door mogelijkheden aan te grijpen om de zorg mooier en verantwoorder te maken.

 

De juiste zorg op de juiste plaats
De veranderingen in de ziekenhuizen en in de wijkverpleging/thuiszorg gaan razend snel. Deze ontwikkelingen leiden tot een verbintenis tussen het VEAT en verschillende ziekenhuizen in de regio. Gesprekken met zorgverzekeraars en de inzet van een medisch specialistische verpleging in de thuissituatie maken het mogelijk dat veel behandelingen in de thuissituatie mogelijk zijn. Specialistische verpleging wordt in processen en zorgpaden geborgd, zodat alle betrokkenen, inclusief de cliënt weet wat de afspraken zijn en wat er verwacht mag worden.

 

Gespecialiseerde behandelingen
De ontwikkelingen door de jaren heen resulteren in gespecialiseerde behandelingen die ook bij de cliënt thuis kunnen worden uitgevoerd. Enkele voorbeelden zijn dialyse, infuustherapie, zorg rondom centrale lijnen, PICC, PAC, bloedtransfusies, hoog complexe wondzorg, palliatieve zorg met betrekking tot sedatie en pijnbestrijding.

VEAT, team

Heeft u een vraag voor het VEAT?

Contact VEAT

24/7 bereikbaar

Wondzorg

Er zijn verschillende soorten wonden. Wonden die volstaan met een pleister, maar ook complexere wonden. Het VEAT helpt u bij het verzorgen van deze hoog complexe wonden en wonden met complicaties.

Bloedtransfusie

Uw eerste bloedtransfusie gebeurt altijd in het ziekenhuis. Daarna kan de transfusie ook bij u thuis worden uitgevoerd. De verpleegkundige plant een afspraak met u in en komt bij u thuis met alle benodigdheden. Uw behandeling wordt aandachtig doorgesproken met hierbij de mogelijke transfusiereacties en handelwijze.

Peritoneaal Dialyse

Peritoneaal dialyse is een behandeling om het lichaam te zuiveren van overtollige afvalstoffen en/of overtollig vocht via het buikvlies (peritoneum betekent buikvlies). Dit gebeurt normaal gesproken door de nieren. De VEAT-verpleegkundige komt bij u thuis om via een katheter in de buikholte, die geplaatst is in het ziekenhuis, de aansluiting naar het spoelsysteem te koppelen.

Hemodialyse

Hemodialyse is een behandeling om het lichaam te zuiveren van overtollige afvalstoffen en/of overtollig vocht via het bloed (‘hemo’ betekent bloed). Dit gebeurt normaal gesproken door de nieren. Om thuis hemodialyse mogelijk te maken, zijn een aantal aanpassingen in uw huis noodzakelijk. Uw VEAT-verpleegkundige zorgt ervoor dat u aangesloten wordt op het dialyse-apparaat.

Totale parentale voeding

U krijgt totale parentale voeding als uw spijsverteringstelsel niet in staat is om voldoende voeding of vocht op te nemen. In dit geval worden de voedingstoffen direct in de bloedbaan toegediend via een infuus. Uw VEAT-verpleegkundige koppelt uw toedieningslijn, welke is ingebracht in het ziekenhuis aan uw infuuspomp.

Sondevoeding

De arts beoordeelt of sondevoeding nodig is. De arts verwijst u door naar de diëtiste en deze schakelt het VEAT in. Er wordt in de meeste gevallen een neus-maag sonde aangelegd. Om dit goed te kunnen inbrengen, wordt er door onze VEAT-verpleegkundigen de juiste lengte bepaald.

Port-a-Cath

Uw VEAT-verpleegkundige heeft van het ziekenhuis de gegevens van uw poort gekregen. Vervolgens voert de VEAT-verpleegkundige de benodigde handelingen via de port-a-cath uit. Hierbij kunt u denken aan het aanprikken en afsluiten, maar ook het toedienen en afnemen van bloed.

Infusietherapie

Onze gespecialiseerde VEAT-verpleegkundigen zijn bevoegd en bekwaam om infusen thuis aan te sluiten en te prikken. Veilig binnen uw eigen omgeving. Het is minder belastend, omdat u geen extra bezoek aan het ziekenhuis hoeft te brengen voor uw infuus wat u wachttijd en reistijd bespaart.

Palliatief terminale zorg

Het VEAT-team zorgt voor de uitvoering van alle technische handelingen in de laatste fase van uw leven. We kijken naar de behoeften van de cliënt, naasten en familie. Ook op sociaal of spiritueel gebied. Het VEAT-team is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Dit betekent dat ze altijd snel op locatie kunnen zijn als dit nodig is.

Pijnbestrijding

Pijnbestrijding kan op verschillende manieren. In overleg met uw medisch specialist of arts wordt er bepaald wat voor pijnbestrijding u gaat ontvangen. Vervolgens regelt het VEAT de benodigde apparatuur en materialen om de pijnbestrijding bij u thuis uit te voeren.