Lees voor
Home » Peritoneaal Dialyse

Peritoneaal Dialyse

Peritoneaal dialyse is een behandeling om het lichaam te zuiveren van overtollige afvalstoffen en/of overtollig vocht via het buikvlies (peritoneum betekent buikvlies). Dit gebeurt normaal gesproken door de nieren. De VEAT-verpleegkundige komt bij u thuis om via een katheter in de buikholte, die geplaatst is in het ziekenhuis, de aansluiting naar het spoelsysteem te koppelen.

Peritoneaal Dialyse

Peritoneaal dialyse is een behandeling om het lichaam te zuiveren van overtollige afvalstoffen en/of overtollig vocht via het buikvlies (peritoneum betekent buikvlies). Dit gebeurt normaal gesproken door de nieren. Met behulp van een katheter (slangetje) in de buik en de benodigde materialen loopt er spoelvloeistof in de buik. In het buikvlies vindt een afgifte van vocht en afvalstoffen plaats naar de spoelvloeistof. Als deze vloeistof verzadigd is, loopt deze vloeistof tijdens de dialyse de buik uit en vervolgens weer schone vloeistof de buik in. In samenwerking met uw dialysecentrum in het ziekenhuis en de nefroloog wordt besloten wanneer mogelijk de behandeling thuis uitgevoerd wordt.

 

Handelingen
De VEAT-verpleegkundige komt bij u thuis om via een katheter in de buikholte, die geplaatst is in het ziekenhuis, de aansluiting naar het spoelsysteem te koppelen. Het dialysaat (spoelvloeistof) loopt middels het spoelsysteem in de buikholte. Daarna wordt deze spoelvloeistof ook weer onttrokken. Dit is een herhaaldelijk proces. De VEAT-verpleegkundige doet alle nodige controles, de verzorging van de katheter, de opvolging van de behandeling en communiceert met het dialysecentrum en de nefroloog.

 

Thuis of in het ziekenhuis?
Peritoneaal dialyse is veilig binnen uw eigen omgeving. Het is minder belastend, omdat u geen extra bezoek aan het ziekenhuis hoeft af te leggen voor uw dialyse wat u wachttijd en reistijd bespaart. De handelingen worden met kunde thuis uitgevoerd door onze VEAT-verpleegkundigen. Er zijn geen extra risico’s bij het uitvoeren van deze handeling aan huis ten opzichte van in het ziekenhuis.

 

Aanvragen
Uw medisch specialist beslist of u in aanmerking komt voor peritoneaal dialyse aan huis. Hij of zij dient vervolgens de aanvraag in bij het VEAT om de peritoneale dialyse bij u thuis te laten uitvoeren.

 

Vergoeding & kosten
De kosten voor de behandeling vallen onder de Zorgverzekeringswet (ZVW),en is dus net als de zorg in het ziekenhuis volledig vergoed. Wel blijft uw eigen bijdrage bij uw zorgverzekeraar van kracht. Heeft u vragen over eventuele eigen bijdragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar.