Lees voor
Home ยป Port-a-Cath

Port-a-Cath

Uw VEAT-verpleegkundige heeft van het ziekenhuis de gegevens van uw poort gekregen. Vervolgens voert de VEAT-verpleegkundige de benodigde handelingen via de port-a-cath uit. Hierbij kunt u denken aan het aanprikken en afsluiten, maar ook het toedienen en afnemen van bloed.

Port-a-Cath

De port-a-cath wordt in het ziekenhuis geplaatst als u regelmatig of langdurig medicijnen in de bloedbaan toegediend krijgt. Bij sommige medicijnen is het niet mogelijk om dit via een normaal infuus te doen. Dan is het nodig om het in de grote aders in te voeren. Een port-a-cath legt de verbinding met een bloedvat. Het aanprikken van de port-a-cath voelt als een normale prik in de huid. De port-a-cath wordt rechts- of linksboven onder de huid op de borstkas geplaatst, maar kan ook als spinale porth-a-cath in de zij geplaatst worden (onderhuids vanuit de rug). De port-a-cath wordt in het ziekenhuis geplaatst als bepaalde medicijnen direct in de grote bloedbaan terecht moeten komen, omdat ze te agressief zijn voor de kleine aders. Denk hierbij aan chemotherapie. Het geldt ook als u regelmatig of langdurig medicijnen in uw bloedbaan toegediend moet krijgen.

 

Handelingen
Uw VEAT-verpleegkundige neemt contact met u op nadat de port-a-cath door een van de chirurgen van het ziekenhuis geplaatst is. Uw VEAT-verpleegkundige heeft van het ziekenhuis de gegevens van uw poort gekregen. Vervolgens voert de VEAT-verpleegkundige de benodigde handelingen via de port-a-cath uit. Hierbij kunt u denken aan het aanprikken en afsluiten, maar ook het toedienen en afnemen van bloed.

 

Aanvragen
Uw medisch specialist beslist of u in aanmerking komt voor de port-a-cath. Hij of zij dient vervolgens de aanvraag in bij het VEAT om uw medicijnen toe te dienen of bloed af te nemen via de port-a-cath.

 

Vergoeding & kosten
De kosten voor de behandeling vallen onder de Zorgverzekeringswet (ZVW) en is dus net als de zorg in het ziekenhuis volledig vergoed. Wel blijft uw eigen bijdrage bij uw zorgverzekeraar van kracht. Heeft u vragen over eventuele eigen bijdragen, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.