Lees voor
5 oktober 2023

Het belang van Zeggenschap in de Zorg

" alt=""/>

Zeggenschap in de zorg is heel belangrijk. Voor een goede kwaliteit van zorg, maar ook voor de erkenning en waardering, het werkplezier en het behoud van zorgprofessionals.

De VVAR van Groenhuysen heeft zich daarom ingezet om de subsidie Zeggenschap en Veerkracht te krijgen, om dit thema onder de aandacht te brengen bij haar collega’s.

In totaal zijn 120 collega’s, werkzaam aan het bed, afgelopen weken in gesprek gegaan tijdens de Zeggenschapsdagen bij Groenhuysen. Het programma werd geopend door de voorzitter van de verpleegkundige en verzorgende adviesraad (VVAR), Kitty de Boe. Zij nam het publiek mee langs de mijlpalen om het thema zeggenschap zo veel mogelijk op de agenda te krijgen en nodigde alle deelnemers uit om zijn/haar gedachten over zeggenschap te delen.

Tommie Niessen, bekend van Tommie in de Zorg, gaf daarna een presentatie en nam iedereen mee in zijn plezier in het vak en wat zeggenschap voor hem betekent. Op een eigentijdse manier nodigde hij ook het publiek uit om zich uit te spreken en zo werd het een interactieve presentatie. Tommie moedigde de deelnemers aan: “Vraag of iemand al actief is op social media en geef die bijvoorbeeld eens de ruimte om positieve en leuke filmpjes te maken. Zo simpel en leuk kun je samen met veel plezier, de liefde voor je vak en je locatie delen.”

De dialoogsessies, waar de Zeggenschapsdagen om draaiden, werden goed ontvangen door de deelnemers. Zij kwamen terug met inspiratie om het thema mee te nemen naar collega’s. Maar bovenal met nieuwe inzichten over hoe je zelf meer eigenaarschap kan tonen en welke mogelijkheden er zijn om je (nog) meer uit te (gaan) spreken over wat voor jou belangrijk is of hoe jij denkt de zorg toekomstbestendig(er) te maken. Met de principes in het achterhoofd dat je zeggenschap kan toepassen op zowel individueel-, team, locatie- of organisatieniveau. “Zoek gewoon een vorm die bij je past, maar blijf niet alleen onderling tijdens de koffie je ideeën hoe het anders kan, verkondigen”, was het advies van Kitty de Boe.

Zowel Dorine Brinkhof, Hoofd Zorg, als Heleen van Nispen, Raad van Bestuur, kwamen langs om een middag af te sluiten. Beiden benadrukten hoe belangrijk het is dat je je werk op een fijne manier kan uitvoeren. Hoe belangrijk het is om gehoord te worden en dat we nog veel van elkaar kunnen leren. Dorine lichtte toe hoe belangrijk het is om het je collega’s hierin mee te nemen. Spread the word! Vertel het ook aan je collega’s. Meedoen, meepraten en mee gaan beslissen mag een vanzelfsprekendheid zijn.

Heleen voegde hieraan toe dat mensen in de zorg vaak bescheiden zijn. De expertise op locaties, de kennis en de kunde van alle deelnemers en collega’s, mag nog veel meer naar voren komen. Zeggenschap is daarom belangrijk!

26 januari 2024

Angstig?!

‘Ik weet het gewoon niet meer. Ik weet het gewoon niet meer, wat doe ik verkeerd?’ Huilend zit hij naast mij. Het verdriet, de frustratie en vooral de wanhoop is te zien. ‘Wat is er mis met mij?‘

9 januari 2024

Onze mijlpalen in 2023

Bij de start van een nieuw jaar is het goed om terug te blikken, dus staan we stil bij onze mijlpalen in 2023. Het was een jaar van hard werken, opbouwen en ontwikkeling. Dat we met elkaar de zorg anders moeten organiseren om toekomstbestendig te zijn, is duidelijk.