Tijdens het Zorgvisie Congres ‘Passende Ouderenzorg’ op 14 mei deelden Annemarie de Backer en Lenny Dekkers hun kennis over het ontwikkelprogramma van Groenhuysen.
De ouderenzorg is volop in beweging – en dat móét ook, om de zorg toegankelijk te houden. Slimmer en anders werken, samen met familie en naasten, met kwaliteit van bestaan als uitgangspunt: dat is waar het om draait. Maar hoe geef je deze verandering echt vorm? Bij Groenhuysen spelen medewerkers hierin de hoofdrol. Door aan te sluiten bij wat er leeft en kansen te grijpen, zijn al mooie stappen gezet. Tijdens het Zorgvisie Congres ‘Passende Ouderenzorg’ op 14 mei deelden Annemarie de Backer (programmamanager) en Lenny Dekkers (adviseur Leren & Ontwikkelen) hoe Groenhuysen dit aanpakt.
Focus op de lichtpuntjes
Annemarie: “De ouderenzorg kent veel uitdagingen, maar juist daarin liggen ook kansen. Door positieve punten te benoemen, komt er beweging en ontstaan gezamenlijke oplossingen.
Een inspirerend voorbeeld is het verhaal van Jerry Sternin. Met een minimaal budget wist hij ondervoeding bij Vietnamese kinderen flink terug te dringen. Hij focuste op wat wél werkte: extreem arme kinderen die tóch beter gevoed waren dan anderen. Zijn aanpak leidde tot een voedingsmodel dat breed werd overgenomen en uiteindelijk 2,2 miljoen mensen bereikte.
Dit verhaal is voor ons een voorbeeld van hoe positieve afwijkingen grote veranderingen kunnen aanjagen. Het helpt ons om ook in de ouderenzorg te kijken naar wat al goed gaat – en dat als basis te gebruiken voor vernieuwing.”
Als je het mij vraagt…
Annemarie: “Iedereen weet dat er iets moet veranderen in de ouderenzorg. Wij geloven dat échte verandering begint bij de mensen op de werkvloer. Als collega’s de ruimte krijgen om ideeën te delen en uit te proberen, kunnen we samen richting geven aan die verandering.
Vanuit die overtuiging zijn we in 2023 gestart met het ontwikkelprogramma ‘Als je het mij vraagt…’. We maken daarin bewust gebruik van de kennis en ervaring van medewerkers op de locaties. Zij weten wat werkt, wat nodig is en waar kansen liggen. Deze professionele zeggenschap – vóór en dóór medewerkers – stimuleert leren, ontwikkelen en eigenaarschap. Zo sluit het programma naadloos aan bij wat er écht speelt in de praktijk.”
Successen
Lenny: “Binnen het programma richten we ons op vier thema’s: waaronder het verminderen van administratieve last, meer inzet van zorgtechnologie, anders inrichten van teams en anders werken met familie, naasten en vrijwilligers.
Vanuit deze thema’s zijn de afgelopen jaren mooie initiatieven ontstaan. Er is meer aandacht voor een warm welkom en betere communicatie met familie en naasten. Teams zijn versterkt met nieuwe functies, zoals cliëntondersteuner, woonondersteuner en servicemedewerker, die beter aansluiten bij de veranderende zorgvraag.
Ook zetten we actief in op zorginnovaties, zoals dagstructuurondersteuning, een spoel- en föhntoiletbril en de Wake-Up Light. Begin 2025 introduceren we bovendien een nieuwe Zorgcentrale. Die vangt 24/7 meldingen op – bijvoorbeeld van personenalarmering of slimme sensoren – en handelt deze, waar mogelijk, direct af. Zo worden zorgprofessionals op de locaties efficiënt ondersteund.
Hoewel we al best wat stappen hebben gezet, voelen we een steeds grotere urgentie om de ontwikkelingen te versnellen. Daarom zijn we in april op twee locaties gestart met een versnellingsaanpak. Daarbij werkt een verbeterteam intensief samen om nieuwe ontwikkelingen op de werkvloer te versnellen. De versnellingsaanpak loopt tot 1 juli. Dan gaan we kijken hoe we dit breder kunnen uitzetten in de organisatie.”
Passende ouderenzorg
Annemarie en Lenny: “Tijdens het Zorgvisie-congres stond het thema ‘Passende ouderenzorg’ centraal. Voor ons betekent dat: kijken naar de lichtpuntjes, juist in de dagelijkse praktijk.
We luisteren goed naar wat cliënten écht willen en nodig hebben, zodat ze een fijn en waardevol leven kunnen leiden. We voeren open en eerlijke gesprekken met hen en hun naasten over wat mogelijk is.
Afhankelijk van de behoefte bieden we passende ondersteuning – thuis of op één van onze locaties. Altijd met de focus op wat wél kan in het dagelijks leven.”