Lees voor
22 juni 2023

Venpoorten ontmoet Leonardushof

" alt=""/>

Op initiatief van woningcorporatie Stadlander en Groenhuysen opent Leonardushof de deuren voor de buren, de bewoners van Venpoorten.

Samen koffie drinken, twee keer in de week is de afspraak. Dat slaat meteen aan, blijkt de eerste keer. Stipt 14.00 uur komen ze aanlopen. Bewoners van woongebouw Venpoorten in Wouw gaan vandaag op bezoek bij Leonardushof, centrum voor Wonen & Zorg. Buur ontmoet buur. En daar wordt iedereen vrolijk van, zo is op deze zonnige doordeweekse middag goed te merken.

Op bezoek bij de buren: ‘ik zie nu naar wie ik iedere dag zwaai’

“Je ziet eens andere gezichten, maar je moet nog wel even aan elkaar wennen”, zegt Betsie Buuron (88). Ze woont in Leonardushof vanaf het moment dat het nieuwe complex in november 2021 de deuren opende. “Ik vind het een goed idee.” Zeker als aan haar tafel Jopie van der Stelt (bijna 72) aanschuift. Bewoonster van Venpoorten. “Ik zwaai elke ochtend als ik voorbij kom, nu zie ik tenminste naar wie.” De twee raken onmiddellijk met elkaar in gesprek. Kopje koffie erbij, een verse appelflap. De eerste keer als welkom, bovendien gratis! “Het is leuk dat we hier weer mogen komen. Door corona was dat lange tijd niet mogelijk.” Terwijl het voorheen zo normaal was dat de voor het merendeel oudere bewoners van Venpoorten, eventjes bij Leonardushof binnenliepen. Voor een praatje, koffie, een maaltijd. Niet alleen corona remde het bezoek af. Ook de nieuwbouw van Leonardushof. Voordat die begon was er zelfs een loopbrug die beide complexen verbond. “We konden altijd naar binnen.” Nu ziet Jopie het nieuwe Leonardushof voor de eerste keer van binnen. “Het is lekker hier”, oordeelt ze. Betsie kan dat alleen maar beamen. “Je ziet er leuk uit”, laat Jopie er meteen op volgen. Het maakt Betsie een beetje trots. “Ik wil er altijd goed uit zien”, lacht ze.

 

Meer dan koffie


Dat Venpoorten op bezoek gaat bij Leonardushof is met een doel, legt Youssef el Farissi, woonconsulent van Stadlander uit. “Onze bewoners hebben de behoefte er af en toe eens uit te gaan.” Eventjes weg uit het eigen appartement. Behalve de mooie binnentuin, heeft Venpoorten geen gezamenlijke ruimtes voor ontmoeting. De ontmoetingsruimte die er was, is bij de omvangrijke renovatie die Venpoorten in 2021/2022 onderging, omgezet naar appartementen.

“Daarom zijn we in gesprek gegaan met Groenhuysen.” Dat is de zorgorganisatie achter het centrum voor Wonen & Zorg aan de Schoolstraat. “We willen kijken naar gezamenlijke mogelijkheden.” Voorlopig zijn er twee koffiemomenten, op dinsdagochtend en donderdagmiddag. Deze eerste keer is meteen een succes, er is een flinke delegatie vanuit Venpoorten aanwezig. Rollators vullen de ruimte. De sfeer is meteen goed. Vrijwilliger Chris van de Velde zorgt met pianomuziek op de achtergrond voor nog meer gezelligheid.

“Het is nu eventjes wennen voor iedereen, zeker voor onze bewoners”, legt Chantal Munnik van Groenhuysen uit. Terwijl er volop wordt gepraat en gelachen, licht ze toe dat als het echt blijkt aan te slaan er wat Groenhuysen betreft meer kan dan alleen de koffie. Bijvoorbeeld samen aan de maaltijd, meehelpen in de moestuin of als vrijwilliger bij een van de activiteiten. Maar dat is voorlopig toekomstmuziek. Voor nu telt dit moment. En daar geniet iedereen van.

30 november 2023

Voor de laatste keer in De Brink en Moerweide

Begin jaren ’70 gingen de deuren van ons verzorgingstehuis De Brink voor het eerst open. Nu, ruim 50 jaar later, is het tijd voor vernieuwing. De oude Brink wordt gesloopt en er komt een nieuw centrum voor Wonen & Zorg voor in de plaats.