Ergotherapie is bedoeld voor iedereen, jong en oud, die door een beperking, ziekte of handicap moeite heeft met het uitvoeren van alledaagse handelingen. Denkt u daarbij aan aandoeningen als artrose, reuma, rug(pijn)klachten, Parkinson, dementie, een longaandoening (COPD) of een beroerte. De ergotherapeut zoekt samen met u naar oplossingen om weer zo zelfstandig mogelijk in de thuissituatie te functioneren. Wij helpen u weer op weg!


De ergotherapeut richt zich op de praktische gevolgen van lichamelijke en/of psychische problemen bij het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. Dit kunnen handelingen zijn zoals het aantrekken van uw kleding of het bereiden van een maaltijd, maar ook mensen met een beginnende dementie worden getraind om zo lang mogelijk zelfstandig te leven. De ergotherapeut traint en adviseert u onder andere bij alledaagse problemen op het gebied van persoonlijke verzorging, (huishoudelijk) werk, het uitoefenen van hobby’s of het binnen- en buitenshuis verplaatsen.


U kunt de ergotherapeut bovendien inschakelen voor advies over een goede lig- en zithouding, het leren omgaan met een hulpmiddel, aanpassingen in uw leefstijl of woning en het begeleiden van mantelzorgers, zodat u en uw directe omgeving zo optimaal mogelijk kunnen functioneren. De ergotherapeut kan u ook helpen bij het aanvragen van een voorziening bij uw gemeente of zorgverzekeraar. U bepaalt samen waaraan de voorziening moet voldoen en krijgt begeleiding bij het aanvraagproces voor bijvoorbeeld een rolstoel, woningaanpassing of een trippelwerkstoel.


Eerste kennismaking en vervolg

Tijdens het kennismakingsgesprek bespreekt de ergotherapeut welke problemen u ondervindt. Vervolgens bekijkt de ergotherapeut wat de oorzaken zijn van het probleem en welke mogelijkheden er zijn om het probleem op te lossen. Samen stelt u vervolgens een plan van aanpak op. Dat kan inhouden dat u opnieuw leert om de activiteit uit te voeren, wellicht op een andere manier of met behulp van hulpmiddelen of aanpassingen. Zo zijn er voor in het huishouden diverse hulpmiddelen en biedt bijvoorbeeld een scootmobiel uitkomst als u moeite heeft zich te verplaatsen. Na een periode evalueert u samen met de ergotherapeut of de vooraf gestelde doelen behaald zijn.


Duur van de behandeling

De duur van de totale behandelperiode is afhankelijk van het effect van de behandeling en uw eventuele ziekteverloop. Tijdens de behandeling maakt de ergotherapeut steeds een vervolgafspraak tot u overeenkomt dat de behandeling is afgerond.


Het eerste consult en de vervolgafspraken vinden meestal plaats bij u thuis. Zo kan de ergotherapeut u in uw vertrouwde thuissituatie leren omgaan met oplossingen voor dagelijkse handelingen.


Behandelpraktijk De Eglantier

Eglantier 1

4707 AA Roosendaal

Behandelpraktijk MC Nieuw Gastel

Het Hof 2

4751 JK Oud Gastel

Blankershof

Dragon 2

4751 KK Oud Gastel

De Bloemschevaert

Covellijndijk 116

4706 GH Roosendaal

De Blomhof

Sint Janstraat 2

4758 BH Standdaarbuiten

De Brink

Melis Stokelaan 5

4707 HP Roosendaal

Champetter

Citroenberg 2

4707 DC Roosendaal

Kerkakkers

Burgemeester Voetenstraat 29

4715 HE Rucphen

Kroonestede

Pioenroos 1

4741 JC Hoeven

Leonardushof

Schoolstraat 8

4724 BJ Wouw

De Pastorie

Bergsebaan 1

4709 AJ Nispen

De Wildenborch

Wildenborch 135

4707 LT Roosendaal

De Zellebergen

De Zellebergen 1

4731 NZ Oudenbosch


Vanuit de basisverzekering wordt in 2015 tien uur ergotherapie vergoed. De vergoeding van de behandeling is verder afhankelijk van uw ziektekostenverzekering. Bekijkt u daarom de polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar om te zien op welke vergoeding u recht heeft. Als de zorgverzekeraar de behandeling niet vergoedt, ontvangt u van Groenhuysen een factuur volgens onderstaande tarieven.


U kunt uw huisarts of medisch specialist om een verwijzing voor ergotherapie vragen of direct zelf een afspraak maken. U belt daarvoor met de Afsprakenlijn van Groenhuysen op 088 - 55 743 08 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur).
Wij hanteren de treeknorm. U kunt binnen vijf dagen starten met de therapie.


Heeft u een vraag?

Neem dan contact met ons op!

U kunt ons bereiken op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur

088 - 55 743 08

behandeling@groenhuysen.nl